Saturday, November 26, 2011
Cheese Cake
Cheese Cake
500 g krim keju
6 biji kunig telur
6 biji putih telur
250 ml susu segar
150 g gula kastor
125 g mentega
70 g tepung gandum
35 g tepung jagung
1 tbsp sebuk koko
1/2 tsp garam
Cara² :
1. Satukan krim keju, susu segar dan mentega di dalam mangkk tahan panas. Letak di atas air mendidih perlahan dan kacau rata hingga adunan menjadi halus dan licin, ketepikan mangkuk dan biar adunan sejuk. (double boil la ni)
2. Putar putih telur dan sedikit garam hingga kental dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga kental, ketepikan.
3. Masukkan tepung gandung, tepung jagung dan kuning telur ke dalam krim keju. Pukul rata.
4. Masukkan putih telur tadi bersama , gaul sebati.
5. Ambil 2 tbsp adunan tadi, campur dengan serbuk koko dan kacau rata, ketepikan.
6. Tuang semua adunan dalam bekas acuan yang berlapik kertas kalis minyak.
7. Titis adunan koko tadi ke atas kek, lorekkan. Ikut kreativiti korang masing² la.
8. Letakkan dalam bekas berisi air panas pada suhu 165 darjah Celsius selama sejam atau sampai masak.
9. Dah siap boleh potong dan ngap..yumyummm
*hari ni tekak omputih skit, tghari siap cheese cake, pastu order pizza hut...slrupppppp
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
gigihnye buat kek... belum pena buat kek lagi
eh caman nak follow ne.. takde label follow
heheee..saje xletak sblm ni, tp skrg blh la follow,macih BABY(MAMA AMANA&ARIEF)
Post a Comment